Eczacı Nedir? Nasıl Olunur? Maaşı Ne Kadardır?

Eczacı Nedir? Nasıl Olunur? Maaşı Ne Kadardır?

Eczacı genel anlamda eczanede çalışan ve reçeteli ilaçların verilmesinden sorumlu olan kişidir denilebilmektedir. Eczacı olmak için en temel şart eczacılık fakültesinin bitirilmesidir. Eczacı ilaç konusundan zengin bir uzmanlık bilgisine sahiptir. Eczacılar küçük hastalıklar ya da soğuk algınlığı gibi ciddi olmayan hastalıklar için satın alınabilecek reçetesiz ilaçlar hakkından tavsiyelerde de bulunabilmektedir.

Eczacı Olmak İçin Gereken Özellikler

Eczacı olmak için belli kişilik özellikleri bu meslekte başarılı olunması konusunda önemlidir. Eczacılar genellikle araştırmacı bireyler olma eğiliminde olmaktadır. Entelektüel, akademik anlamda içten içe meraklı araştırıp soruşturan kişidir.

Eczacılık Fakültesi Taban Puanları

Eczacılık Fakültesi taban puanları üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterir. Geçen yıl en düşük puanla öğrenci alan Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık bölümü taban puanı 305,96046 olmaktadır. Geçen yıl en yüksek puanla öğrenci alan Yeditepe Üniversitesi ise kayıtlarını 454.90206 taban puanı ile kapatmıştır.

Eczacılık Maaşları

Eczacıların maaşları çalıştıkları yere göre değişiklik gösterir. Bununla beraber devlet sektöründe ya da özel bir eczanede maaşlı çalışan bir eczacı ortalama 4500 TL ile 5500 TL arası maaş alabilir. Verilen bu maaş bilgisi görev yapılan kuruma göre değişiklik gösterir. Sosyal Güvenlik Kurumunda çalışan deneyimli bir eczacı aylık 8000 TL ile 10000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Serbest piyasada başlangıç düzeyinde alınan maaşlar en düşük 2400 TL, en yüksek 3700 TL arasında değişiklik göstermektedir. Eczacı yardımcısı olan kişiler çalışılan süre bittikten sonra bu rakam 4 Bin TL ile 10 Bin TL arasında değişiklik göstermektedir.

Eczane sahibi eczacıların aylık kazançları 100 Bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.