Spor karşılaşmalarını kurallarına uygun olarak yöneten kişilere hakem adı verilir. Hakemliği meslek olarak yapmak isteyen kişiler gereken nitelikleri ve özellikleri taşıyorsa seçtiği branşa uygun olan eğitimi alarak hakemlik mesleğini üstlenebilirler. Hakemler bir spor dalında uzmanlaşarak o spor dalında yer alan tüm kurallara hakem olarak karşılaşmaları yönetmektedir.
Hakem Nasıl Olunur?
Hakem olabilmek için belirli yaş sınırları arasında ve hakemlik mesleği için gereken fiziksel ve zihinsel şartları taşımanız gerekiyor. Hakemlik bir çok farklı spor dalında görev yaptığı için her spor dalında hakem olma işlemi farklı olarak gerçekleşmektedir. En popüler hakemlik olan futbol hakemi iki ayrı şekilde yapılır. Bunlardan ilki Anadolu Üniversitesi tarafından açılan sertifika programına katılarak hakem olmak diğeri de il hakem kurulları tarafından açılan kurslara katılarak hakem olmaktır.
Hakemlik Maaşları
Spora olan ilginin artmasıyla beraber hakemlerin aldığı ücretlerde artmaktadır. Hakemlerin maaşı görev yaptığı karşılaşmaya, turnuva ve bulundukları kategoriye göre değişmektedir. 2018-2019 futbol döneminde:
- Burada bulunan hakemlere hakemlere aylık 27.500 TL,
- Burada yer bulan hakemlere aylık 23.000 TL,
- Kategori için aylık 19.000 TL ücret ödenmektedir.
Bunların dışında hakemler yönettiği Süper Lig karşılaşması için 10.000 TL, her 1. Lig Karşılaşması için 3300 TL almaktadır. Ayrıca hakemler spor müsabakalarına olan uzaklıklarına göre 400 TL ile 935 TL arasında harcırah ödenmektedir. Şuanda Türkiye'nin 1 numaralı hakemi olarak gösterilen Cüneyt Çakır'ın maaşı 100.000 TL ile 130.000 TL arasında değişmektedir.