Psikolog Nedir? Psikolog Nasıl Olunur? Psikolog Maaşları Ne Kadardır?

Psikolog Nedir? Psikolog Nasıl Olunur? Psikolog Maaşları Ne Kadardır?

İnsanların birbiriyle ve çevresiyle olan ilişkilerini gözlemleyip, yorumlayan ve zihinsel süreçlerini inceleyen kişilere psikolog denir. Psikolog olmak toplumu sağlıklı bir gelişim içerisinde tutmak için önem arz eder. Bazı psikologlar bağımsız olarak çalışıp, araştırma yapar ve bağımsız olarak yalnızca hastaları ya da müşterileriyle çalışır. 

Psikolog Ne Yapar?

Psikologlar, davranış ve beyin fonksiyonlarını inceler, gözlemler, görüşmeler, anketler ve testlerle bilgi toplarlar, davranışların anlaşılmasını sağlarlar, psikolojik sorunları ele alarak okulları ve iş yerlerini iyileştiren programlar geliştirerek çalışma gösterirler.

Psikolog Nasıl Olunur?

Psikolog olmak için öncelikle psikoloji bölümünü bitirmeniz gerekiyor. Bu bölümü 4 yılda bitirmeli ve kapsamlı bir eğitim almanız gerekiyor. Çalışma şekilleri oldukça meşakkatli olduğundan ötürü herkesin yapabileceği bir meslek değildir.

Psikolog Maaşları

Psikolog maaşları tüm mesleklerde olduğu gibi zamanla artmaktadır. Bu tamamen psikologun becerisine bağlıdır. Günümüz koşullarında normal bir psikolog 2000 TL ile 8000 TL arasında maaş almaktadır. Kamu sektöründe çalışma gösteren psikologların maaşları 3200 TL ile 4100 TL arasında değişmektedir. Özel sektörde ise maaşlar 1500 TL ile 4000 TL arasında değişmektedir. Polikliniklerde çalışan klinik psikologlar ise 6000 TL ile 8000 TL arasında maaş almaktadır.