Radyoloji Teknisyeni Nedir? Nasıl Olunur? Maaşı Ne Kadardır?

Radyoloji Teknisyeni Nedir? Nasıl Olunur? Maaşı Ne Kadardır?

Radyolog ya da röntgen teknisyeni olarak da adlandırılan Radyoloji Teknisyeni, görevi teşhis amaçlı olmak üzere hastanın, bilgisayarlı tomografisini, ultrasonunu ve röntgenini çekmektedir. Bir radyoloji teknisyeni genel olarak hastaları röntgen için hazırlar. Kullanılacak ekipmanı çalıştırır, hasta kayıtlarını tutar, röntgen cihazlarının ayarını ve bakımını yaparlar. 

Radyoloji Teknisyeni Nasıl Olunur?

Radyoloji Teknisyeni olmak için üniversitelerin sağlık fakültelerinden mezun olmanız gerekiyor. Radyoloji teknisyeni doğum öncesi bakımdan ortopediye kadar hastanelerde, kliniklerde ve doktor muayenelerinde pek çok klinik alanda uzmanlaşmaktadırlar. Radyoloji teknisyeni olmak için kendinizi özek bir dalda ihtisaslaştırmanız gerekiyor.

Radyoloji Teknisyeni Maaşı Ne Kadardır?

Radyoloji teknisyeni maaşı genel olarak 3879 TL olarak belirlenmiştir. Radyoloji teknisyenleri bu rakama ek olarak evli olup olmamalarına göre çocuklarının olup olmamasına göre ek ödenek alırlar. Radyoloji teknisyenleri nöbette kaldıkları günler için de ek ödeme almaktadırlar. Hastanelerde çalışan radyoloji teknisyenleri bütün bunlara ek olarak döner sermayeden de ek almaktadırlar.

  • Radyoloji teknisyeni çalışıyor fakat eşiçalışmıyor ise, aile yardımı olarak 278,58 TL alır.
  • Çocukları 6 yaşından küçük ise çocuk başına alınacak ek ücret 58.98 TL’dir.Bu yardım en fazla 3 çocuğa kadar yapılır.
  • Çocuklar 6 yaşından daha büyük ise her çocuk için yapılan çocuk yardımı 32.64 TL’dir. Bu yardım en fazla 3 çocuğa kadar yapılır.
  • Radyoloji teknisyeninin eşi çalışmıyor ve çocuğu 5 yaşından daha küçük ise aile yardımı adı altında toplam olarak 409 TL alır.
  • Döner sermayeden alınan pay hastalığa ve aylara göre değişse de ortalama 850 TL olarak hesaplanabilir.
  • Nöbet ödenekleri ise şöyle ilan edilmiştir. Standart nöbet için ödenen ücret 10.53 TL’dir. Dini bayramlarda tutulan nöbet ücreti 17.19 TL’dir. Yoğun bakım, 112 acil, diyaliz servisleri ya da ameliyathane gibi kritik yerlerde tutulan nöbetler için belirlenen resmi ücret nöbet başına 15.80 TL’dir.